Pisang Goreng Panas!!

Sunday, January 1, 2012

Tutorial Blog : Disable View Source[Ctrl + U]

tutor ke 2 ari ni.

sblom tu. mesti ade yang tak tau ape tu " view source ". ha ! tu la cara kita nak dapatkan full code blog. tak kira la blog sape2 pun. sume boleh. selagi dia tak disable function view source.

baca entri nua ni dulu > KLIK

nak try? senang je. pegi kat blog sape2 atau blog korang sendrir, pastu tekan " Ctrl + U " kat keyboard korang. ha ! mesti kua kan code blog tu. A sampai Z pulak tu !! ni la kerja copycat ! copy copy copy tanpa izin ! huis.

dah tau ape tu " view source " kan? bahaya tak? mesti la bahaya. code kita terdedah kat org lain. mudah nak copy.

okeyy. skrang  ni meh nua ajar cara nak disable function " view source "

mula2 pergi ke Dashboard > Design > Edit HTML
kemudian, cari <body>
tekan F3 / Ctrl + F untuk senang nak cari
bila dah jumpa, GANTI code tu ngn code ni
<body onkeydown='return false;'>



lepas tu save.
try pegi kat blog korg pastu tekan Ctrl + U. mesti tak boleh kan? klau tak boleh tu maknanya dah jadi la code tu !! yeyeyyyy! code blog kita dah selamat daripada copycat !!

klau tak jadi, bagitau ye. nua akan usaha tolong korg. ^^

12 comment(s) & talk(s) :

SiHan said...

Tuto yg berguna ^^ hehe, thanks !:D

nadira :) said...

Nua , pinjam tuto ni eyh ? nanti Iera credit nua kayy ? thanks :)

k.nua said...

welkem .
boleh je nk copy. asal credit. ^^

Nadhira_MyungSoo said...

Err .. Nua , knpa code body tu tak ada dlm html ? Dia tulis ntah pape lagi dia merepek . Sebab mase tu code body ade . Tak tukar pape pun lagi . Tadi tgk tiba-tiba je hilang .

k.nua said...

ish2. awk pakai template lama ke yg biasa ?

Nadhira_MyungSoo said...

Saya guna simple template ..

k.nua said...

macam name boleh hilang eh
saye dh cube tgk code blog awk tadi
ok. skrg awk cari code class='loading'>
sebelah code tu ade code body kan?
try ganti sume code tu

#tak boleh nak paste sume code tu. jadi error. ^^

Nadhira_MyungSoo said...

Ohoh ! Awak view page source saya eh ? Aaa .. Gurau je . Okay . nanti saya cuba . Terima kasih utk tuto nie . Sory nyusahkan .

k.nua said...

jgn bimbang. saye tgk sbb nk tolong awk. hihihi. ^-^

eisha3996 said...

tak jadi lah . saya guna classic template. huhu :'(

k.nua said...

cuba lagi. huhu. ^O^v

eisha3996 said...

nak tekan apa ? hehehe ;P

Post a Comment

Followers