Pisang Goreng Panas!!

Friday, January 20, 2012

Apa tu SOPA ?

SOPA

korg pernah dgr pekataan tu? nua baru je dgr dari kwn nua tadi. ni kiranya new vocab la.
ape tu SOPA? ok, SOPA tu ringkasan utk Stop Online Piracy Act.
banda ni ala2 SKMM jugak la.
tak tau SKMM? tanya Google ya. tugas dia ni tukang block website2 mcm tempat nak download movie,lagu dan sewaktu dgnnya. diorg akan sekat segala aktiviti cetak rompak kat internet! fuuhh, seram bunyinye.

so maknanya skrang kita dah tak ade kebebasan nak berinternet la ! mmg kecewa + sakit hati la bagi penggemar internet ni kan. dah sia2 kita bayar bil bulan2 tapi tak bebas nak berinternet. baik takpayah bayar. ape la. tu pun nak jadikan isu ke. biase la cetak rompak ni. nak cari rezeki. hehehe. dah klau tak bleh nak dload lagi, tak kan nak beli CD kot. duit wehh, mcm la kita ni byk duit sgt. lain la anak org kaya2 tu. bleh la diorg.

SOPA ni asal dari US. dan ramai yg bantah SOPA ni. contohnye Google, Wikipedia, Facebook dan lain2. mmg tak patut la SOPA ni ditubuhkan. menyusahkan! >O<
ok, skrang sume dah tahu kan ape tu SOPA?

klau nak tau lebih lanjut lagi pasal SOPA ni, mcm biase, sila ask encik Google atau tanye isteri beliau, Yahoo! .

0 comment(s) & talk(s) :

Post a Comment

Followers