Pisang Goreng Panas!!

Sunday, January 29, 2012

Tutorial Blog : Tukar Ayat Komen

annyeong & hello !

hari ni nua kembali dgn tuto belog yg simple.

tadi nua blogwalking kat blog Kak Lyssa , pastu terbace kat chatbox ade org request tuto nak tukar ayat komen. contoh macam kat blog nua nih. " 000 doakan nua cemerlang SPM "

cara dia senang je.

ok, ni step2 dia.
- Design > Page Elements




















- kemudian klik edit yg nua bulatkan tuh.
- lepas tu dia akan kua macam ni ha

-



















- edit lah ayat koemen yg macam mane korg nak kat yg nua bulatkan tuh
- jangan lupa tanda kat tepi tuh
- last, save. ^O^

Saturday, January 21, 2012

Tutorial Blog : Tukar Warna Highlight Ver. 3

annyeong !!!!!

hari sabtu yg memenatkan. baru je kemas2 umah yg bersepah2 ni. sbb next week wedding kakak nua. hihi. jemput2 la datang umah ye. yg kenal je la

okokok, korg dh try belom buat internet free kat HP tu?? dah menjadi?? tak??

hmm, nnt la nua bg tuto internet free yg lain ye.

kali ni nak bg tuto belog dulu. korg try la highlight mane2 entri nua. cun kan?? ni nua adaptasi dari tuto sebelum ni. klik SINI

alaa, yg efek macam shadow tu. dulu nua penah buat tuto utk tukar highlight jadi shadow kan?? yg ni pun lebih kurang macam yg tu jugak, tapi yg ni lebih cun la. haha

meh ikut step2 ni.
- Design > Edit HTML
- cari code ni [tekan F3] : body {
- lepas tu, copy paste code ni ATAS code tadi
::-moz-selection {
color:#666699;
text-shadow: 2px 2px 4px #666699;
text-shadow: 0 0 0.5em #666699, 0 0 0.5em #666699;
}
::selection {
color:#666699;
text-shadow: 2px 2px 4px #666699;
text-shadow: 0 0 0.6em #666699, 0 0 0.6em #666699;
}
bagi yg dah ade code tukar warna highlight, GANTI code korg tu ngn code kat atas tu ye !


- contoh macam kat atas ni
- nak tukar warna klik SINI
- Preview dan Save

#code ni cuma menjadi kat Google Chrome shj. ^O^

Friday, January 20, 2012

Tutorial Blog : Kesan Khas pada Link [Hover]

heyyy.
nua kembali dgn tuto !
lepas share pasal tenet free tu, terus rase nak buat tuto nih,
okokokokok

ni tuto utk kesan khas kat link blog korang bila dikenakan mouse [hover]

contoh macam kat blog nua ni. cun kan?

ok, ni step nya.
- Design > Edit HTML
- cari code ni [tekan F3] : a:hover {
- paste code kat bawah lepas code tadi

color:#666699;
text-shadow: 2px 2px 4px #666699;
text-shadow: 0 0 0.6em #666699, 0 0 0.6em #666699;
- kemudian Preview dulu.
- klau dah jadi Save je.
- contoh macam ni ye.


yg di boldkan tu adalah code warna. nk code warna? klik SINI 

Internet PERCUMA Maxis di Handphone Trick 2012 Latest

ok. ni trick untuk Maxis pulak.

sgt3 senang.
- boleh lepas kat sume jenis HP
- Maxis SAHAJA
- kredit expired / RM0.00
- dah buat setting internet
- pegi kat Menu
- pilih Web / Internet [yg gamba bumi tuh]
- isi link ni : http://maxis.mobby.me.flyproxy.com
- tekan Go
- kat flyproxy tu mcm biase la, letak link ape yg korg nak. pasti Go

link tu boleh ganti dgn link2 ni. sume kompem boleh tembus :
> http://58.71.130.95.free99proxy.com
> http://m.upnshare.com.my.xthru.com

ape yg penting, pasti kan kredit korg expired / RM0.00
dan JANGAN pakai Opera Mini atau yg sewaktu dgnnya okeyyy!
^O^
share is care !

Internet PERCUMA Celcom di Handphone Trick 2012 Latest

heyyyyooo!
internet PERCUMA? ape tuu?
bleh on9 FB kat nset secara percuma ke?? iyee, betol tu. bleh online puas2 kat nset tau. tak payah nak bukak laptop klau nak online kan?

biasenye, nua TAK share pasal internet free ni sbb takut Celcom dpt tau. nnt dah tak boleh pakai la. nua dah lame maen tenet FREE kat nset ni. dari form 2 lagi. ni dah masuk tahun ke 4 nua duk berinternet FREE kat HP. hahahaha.

tapi hari ni rasa nak share pulak kat korg sume. tapi trick ni ade kelemahan jugak. sbb trick ni boleh pakai klau kredit korang dah expired atau dah RM0.00 . semu benda ade kelemahan nye kan.

ok, kali ni nua nk share yg Celcom dulu. sbb ramai yg kwn2 nua yg pakai celcom kan. trick maxis nanti akan datang okeyyy. haha.

trick ni boleh buat kat HP Sony Ericsson je. Nokia pun boleh, tapi susah sgt3 nk explain cara2 dia. yg Sony ni pun agak susah bagi yg kurang pandai bab2 henset ni. kena la explore lagi henset korg tuh ye.

okey, ni step2 dia.
- pastikan kredit korg expired / RM0.00
- buat setting intenet kat HP korg [biasanye dah ade] > boleh skip step ni
- Sony Ericsson SAHAJA
- pergi ke Menu & pilih Settings
- kat Setting, pilih tab Connectivity
- klik kat Internet settings 
- kemudian pilih Internet profiles
- kat situ ade byk list profile internet kan
- pilih Celcom 3G WAP
- klik More kat profile tu tadi
- pilih Settings
- kat Use proxy tu, korang buat Yes
- kat Proxy address korg letak flyproxy.com
- Port number : 80
- kemudian Save
- balik ke Menu, pilih Internet. yg gamba bumi tu.
- kemudian, tekan More > Go to > Enter eddress
- lepas tu, isi link ni : http://mms.celcom.net.my.flyproxy.com
- kemudian OK/Go to
- lepas tu kompem boleh tembus kan?
- bila dah keluar laman flyproxy tu, korang isi je website ape korg nak kat situ ye. pastu tekan Go.
- dah boleh kan??
- maknenye, trick ni dah jadi la tu. hahaha

nua pakai Sony Ericsson K550i
klau Sony lain nua tak reti sbb tak tau nak settingkan. hahaha
yang penting! pastikan kredit korg expired / RM0.00 dulu tau
klau tak, tak pasal2 kredit korg kena telan di Celcom tuh.
JANGAN pakai Opera Mini atau yg sewaktu dgnnya. sbb trick ni boleh tembus ngn browser HP korg je!

pening tgk byk sgt step dia kan??
ni simple je. ade lagi yg komplikated tau.
lepas ni nua post yg Maxis pulak. step yg paling simple. trick flyproxy jugak.

Apa tu SOPA ?

SOPA

korg pernah dgr pekataan tu? nua baru je dgr dari kwn nua tadi. ni kiranya new vocab la.
ape tu SOPA? ok, SOPA tu ringkasan utk Stop Online Piracy Act.
banda ni ala2 SKMM jugak la.
tak tau SKMM? tanya Google ya. tugas dia ni tukang block website2 mcm tempat nak download movie,lagu dan sewaktu dgnnya. diorg akan sekat segala aktiviti cetak rompak kat internet! fuuhh, seram bunyinye.

so maknanya skrang kita dah tak ade kebebasan nak berinternet la ! mmg kecewa + sakit hati la bagi penggemar internet ni kan. dah sia2 kita bayar bil bulan2 tapi tak bebas nak berinternet. baik takpayah bayar. ape la. tu pun nak jadikan isu ke. biase la cetak rompak ni. nak cari rezeki. hehehe. dah klau tak bleh nak dload lagi, tak kan nak beli CD kot. duit wehh, mcm la kita ni byk duit sgt. lain la anak org kaya2 tu. bleh la diorg.

SOPA ni asal dari US. dan ramai yg bantah SOPA ni. contohnye Google, Wikipedia, Facebook dan lain2. mmg tak patut la SOPA ni ditubuhkan. menyusahkan! >O<
ok, skrang sume dah tahu kan ape tu SOPA?

klau nak tau lebih lanjut lagi pasal SOPA ni, mcm biase, sila ask encik Google atau tanye isteri beliau, Yahoo! .

Thursday, January 5, 2012

Tutorial Internet : Cara Unblock Website di Sekolah

haiii !

ni entri yg ke 2 ari ni. nak kasi tuto pasal internet sikit.

bagi korg yg suka online kat skolah, korg mesti tau ade banyak website yg kena block oleh kerajaan kan? macam youtube.

tadi, nua masuk lam makmal. nak buat keje akaun. tapi tak buat pun. haha. tgk org lain je buat. tak reti laaaa.

pastu online jap. kawan nua nak try bukak toutube. bukak2, padahal website tu kena block di kerajaan. haha.

pastu kawan baru nua dari Itali tu. bagitau kitorg yg kat Itali dia pakai tektik ni untuk unblock website yg kena block kat skolah. eh! lupa nak kasi tau nama dia, hihi. nama dia Silvia. betol ke tak la nua eja tu.

okey, cara tu senang je. sangat2 senang. nenek kita pun boleh buat laa. haha

meh nua aja k.

- mula2. bukak browser korg.
- pastu tambah " https:// " sebelum alamat website yg kena block tu.
- tekan enter.
- dah boleh bukak kan??
- dah berjaya la tu.
*tgk gamba kat bawah ni ye klau tak paham.




#sori. tak de idea nak menaip. kepala rase macam nak meletup je.


Sunday, January 1, 2012

Tutorial Blog : Disable View Source[Ctrl + U]

tutor ke 2 ari ni.

sblom tu. mesti ade yang tak tau ape tu " view source ". ha ! tu la cara kita nak dapatkan full code blog. tak kira la blog sape2 pun. sume boleh. selagi dia tak disable function view source.

baca entri nua ni dulu > KLIK

nak try? senang je. pegi kat blog sape2 atau blog korang sendrir, pastu tekan " Ctrl + U " kat keyboard korang. ha ! mesti kua kan code blog tu. A sampai Z pulak tu !! ni la kerja copycat ! copy copy copy tanpa izin ! huis.

dah tau ape tu " view source " kan? bahaya tak? mesti la bahaya. code kita terdedah kat org lain. mudah nak copy.

okeyy. skrang  ni meh nua ajar cara nak disable function " view source "

mula2 pergi ke Dashboard > Design > Edit HTML
kemudian, cari <body>
tekan F3 / Ctrl + F untuk senang nak cari
bila dah jumpa, GANTI code tu ngn code ni
<body onkeydown='return false;'>



lepas tu save.
try pegi kat blog korg pastu tekan Ctrl + U. mesti tak boleh kan? klau tak boleh tu maknanya dah jadi la code tu !! yeyeyyyy! code blog kita dah selamat daripada copycat !!

klau tak jadi, bagitau ye. nua akan usaha tolong korg. ^^

Tutorial Blog : Satu Page Satu Entri

heyy ! slamat tahun baru !
ari ni first day 2012. dah nak buat tutor. haha. tak pe laaaaa.

tadi kawan nua ade tanye, macam mane nak buat satu page satu entri. alaaa, macam blog nua ni. klau buat cara ni, blog kita akan lebih cepat loading. lagi syokk org nak blogwalking kat blog kita kan.

senang je nak buat benda ni. tak perlu code2 pun. cuma perlu pegi kat setting je.

okey. ni langkah2 yg perlu dibuat.

- pergi ke dashdoard dan klik " Settings "
- kat tab Settings tu, korang klik kat " Formatting "
- lepas tu, korang ade nampak " Show at Most " kan ?
- okey, sekarang set kan kat situ 1 post on the main page.
- akhir skali, save ! siap !



senang kan ? ^^

Followers