Pisang Goreng Panas!!

Friday, December 30, 2011

Tutorial Blog : Daftar Fibox

yey ! chatbox baru ! FIBOX ! cool ! kan3 ?
hihi . tgh2 malam ni rase rajin plak nk buat tutor .
sblom tu, semua dah tau kan shoutmix akan batalkan perkhidmatan free diorang tak lama lagi kan . tak tau la bila sebab nua tak pakai shoutmix .
dari first day nua mula berbelog, nua pakai cbox . nampak ok & simple je . sampai la skrang . tetap pakai cbox .
ok la, kita teruskan tutor kita . sori la, tutor ni tak de gambar . harap korg faham . maklum la, celcom masih koma . tadi sawan jap .
harap korg tak kesah

- ok, first, korang pegi ke website fibox . > Fibox <
- lepas tu, korg klik "Sign Up"
- kemudian isi email & password korg
- tanda kat "I have read and do agree to the fibox"
- next, klik "Continue"
- kemudian, akan keluar ayat ni "Thank you for signing up! Activation email has been sent to:EMAIL KORG"
- dengan segeranya, bukak email korg . dan mesti sampai email dari Fibox kan ?
- ok, klik kat email tu tadi dan akan kluar link untuk aktifkan account Fibox korg .
- klik je link tu . jgn bimbang, tu bukan virus la.
- then, akan kluar "Login Form"
- korg log in je ngn email & password tadi okey.
- kemudian korg akan mendarat kat dashboard
- akan ade "Create you first shoutbox" kan ?
- ok, taip je nama chatbox ikut suke hati korg la
- dah siap reka nama chatbox korg, klik "Continue"
- lepas tu, wujudlah chatbox korg ! tahniah !
- tak habis lagi ni . korg perlu letak code Fibox kat blog korg plak.
ok, ni stepnye .
- first, klik "[Settings]" , kat tepi nama chatbox
- kemudian kat tab "Overview" , bawah skali, korg akan nampak code Fibox tu.
- copy je sume code tu kemudian pegi ke Design > Page Elements > add Gadget > HTML
- paste code tadi kemudian save.
- tinggi & lebar Fibox tu boleh tukar . dan warna pun boleh, klik kat tab "Costomize" utk tukar warna.
- last skali ! nikmatilah chatbox yg gempak dari Fibox !!

sekian, terima kasih.

fuh, penat gler buat tutor ni !
harap korg paham la ye . mate pun dah mengantuk ni . babai !

0 comment(s) & talk(s) :

Post a Comment

Followers