Pisang Goreng Panas!!

Saturday, December 3, 2011

Kenapa Ramai Orang "Like" Status Kita di FB

anyeong & selamat petang. mcm mana hari ni? sehat? dah mkn belom? kalu sehat2 semuanye bagos la. suka semua cursor yg nua bagi tu? suka? bagos.

okey, kali ni nak sentuh sikit pasal facebook. walaupun facebook ni salah satu item yg nua dislike. haha. cakap pasal facebook ni, tak sah klau satu  hari tu tak update status. dah lepas update status tu, terus masuk noti --> "..... like ur status". berderet2 yg masuk. sampai penuh noti dibuatnye. skali update berpuluh2 yg like. ada tu beratus2. ish3, macam mana boleh jadi macam tu ye? pelik aneh ajaib sungguh.

hmm, selepas nua buat sedikit siasatan kat fb pasal kenapa ramai yg suka like status kita kt fb ni, dapat la beberape sebab. kajian dijalankan selama beberapa minggu. ha! ^^

1 . anda seorang yg fames / terkenal / top
- bagi pemilik acc fb yg top meletop, fames macam artis, jumpa kat mana2 pun org akan kenal. terkenal macam model. kompem ramai yg akan like status tu nanti. contoh, macam kak Lyssa kita ni. siap ada fanpage lagi tuh. dia bukan la artis, tapi blogger yg sangat3 terkenal. lagi satu, korg ni mmg top la kat skolah. semua kenal.

2 . anda memang seorang yg cantik / cun / hensem / sexy / lawa / smart
- okey, kalau anda tergolong dalam golongan kat atas tu, kompem status korg akn dilike sebyk yg mungkin oleh fren2 korg. maklum la, org cantik sape tak nak kan? like status pun jadi la. sekadar nak  berbaik gtu. tambah2 yg cun2. perghh. muka ala ala artis korea. lagi kalau yg sexy2 mcm HyunA, nak2 yg freehair. nampak habis "kecantikan" dia. org laki ramai la suke pompuan yg freehair ni. tp bg nua, freehair tu tak cun langsung. kalau korg bertudung kemas, tutup segala aurat, laki pun suka la. nampak smart & kemas je kan. sejuk mata memandang.

3 . anda seorang yg baik hati / peramah / suka buat baik
- okey, kategori ni pulak jenis yg bila dah log in fb, pastu terus online chat. pastu terus chat ngn aweks2 / pakwe2. alaa, nak berkenalan la katakan. lepas kenal2 tu dah jadi besfren. so, bila dah ramai fren kt fb yg korang betol2 kenal maka ramai la yg like status korg bila dah diupdate nanti. sebab diorg akan cam korg. oleh itu, rajin2 lah chit chat ngn fren korg ok.

4 . kawan korg memang ramai
- ha! ni lagi satu. pasal fren. brape fren korg kat fb? 500? 800? 1000? bagi yang kaki add tu, mesti fren korg dah sampai limit kan. sampai buat acc ke 2 lagi. limit fren kt fb kira2 5000 lebih. klau dah sampai limit, tak boleh la nak add lagi org. sebab tu la ramai yg ada 2nd acc. bilangan fren pun mempengaruhi jumlah like tau. cuba korg bandingkan antara yg ada 500 fren ngn 5000 fren. jauh bezanya kan?

5 . update status bila ramai fren yg online
- ni tips dari nua, bila nak update status tu, korg tgk dulu brape ramai yg online. klau 100 ketas yg online tu, sesuai la nak update status korang. lagi satu, jangan update tengah2 malam buta atau pagi2 buta. sebab time tu memang kurang yg online. ish, time tu org sibuk berminpi korg nak update status pulak. ape la. okey?

6 . status anda sangat menarik
- okey okey okey. byk sungguh okey nye. lagi satu tips dari nua. sebelom nak update status tu, fikir dulu ayat yang best2 utk diupdate. macam ayat yg jiwang2 ke. yg double meaning ke. yg klakar sungguh klakar ke. jangan update status yg bukan2, contohnya something yg membosankan dan tidak menarik perhatian org lain. lagi mantop satus korg lagi ramai yang akan like. percaya la.

7 . status anda yg berinformasi
- yg ni last, hmm. korg suka baca berita2 terkini secara online kan? klau online, berita tu cepat dapat. klau dah dapat berita yg menarik tu, cepat2 la update kt fb. kompem2 org like. klau korg update yg org lain dah tau bende tu dah lame, kompem la xde org yang nak like nanti. sekian

fuh, penat duk fikir utk entri ni. lagi penat jari jemari yg menaipnya. haha. ape2 pun, tak kesah la brape yg like status kita kat fb. janji boleh hidup. itu sahaja. sekadar renung2ngn bersama. santai~

0 comment(s) & talk(s) :

Post a Comment

Followers