Pisang Goreng Panas!!

Tuesday, October 18, 2011

Tutorial Photoshop : Gambar Hitam Putih & Bewarna

assalamualaikum. hari ni nak ajar tutor macam mana nak buat gambar yang hitam putih tetapi ada yang bewarna. tak faham? tak pe. mari mulakan tutor ni. nanti korang faham la tu.


ok, first macam biasa, bukakla photoshop tu dulu. tak kan nak bagitau jugak. hehe



Langkah 1 :
mula2, pilih gambar yang sesuai. contoh kat sini saya guna gambar epal ni. senang sikit.





Langkah 2 :
right klik pada gambar dan klik "Duplicate Layer..."


Langkah 3 :
kemudian klik "Image" > "Adjustments" > "Black & White"
apabila kuar kotak tu, klik je ok. tak perlu edit apa2.


Langkah 4 :
gambar korang akan jadi hitam dan putih macam ni. pastikan korang select layer yg black n white. kemudian klik "Eraser Tool" dan pilih saiz yang sesuai. lepas tu, padam di kawasan yang korang nak jadikan bewarna balik. contoh saya buat kat epal yang paling depan tu. 


Langkah 5 :
taadaa! dah siap. gambar korang mesti jadi macam ni tau. klau tak jadi mesti ada buat salah tu. last, boleh la save gambar ni. nak buat wallpaper pn boleh. 


itu sahaja tutorial untuk kali ni. nantikan tutorial yang lain.
ikhlas dari saya.
#share is care. ^^

0 comment(s) & talk(s) :

Post a Comment

Followers