Pisang Goreng Panas!!

Monday, October 17, 2011

Tutorial Photoshop : Buat Glow di Sekeliling Gambar

assalamualaikum. wah. ni tutorial yang ke dua. saya buat tutorial ni sebab kawan saya yang request suruh buat tutor ni. pernah tak korang tengok gamba2 kt internet yg ade garisan yg mengelilingi / yg pusing2 sekeliling badan tu? mesti pernah kn. ha, kali ni kita sendiri pulak yg buat. ok. mari kita mulakan tutorial ni. mula2 bukak dulu photoshop korang tu. ^^


Langkah 1 :
pilih gambar yang sesuai untuk di edit. saya sarankan gambar dari kepala hingga kaki lengkap. baru nampak real lagi bila dah siap nanti.



Langkah 2 : 
kemudian, tambah layer baru.


Langkah 3 :
seterusnya, klik pada "Pen Tool". rujuk gambar di bawah.
kemudin pilih seperti dalam gambar di bawah.


Langkah 4 :
kemudian buat satu titik seperti gambar di bawah dengan menggunakan "Pen Tool" yang telah kita pilih tadi.


Langkah 5 :
kemudian, klik pada bahagian yang ditunjukkan di dalam gambar dan secara automatik ada garis yang akan bersambung dengan titik yang kita buat itu. langkah ini adalah untuk membuat "kerangka" glow itu.


Langkah 6 :
sekali lagi buat satu titik di bawah titik yg dibuat di langkah 5 tadi. kemudian ikut langkah di dalam gambar di bawah.
tarik titik itu ke tepi dan automatik ada garis yg akan keluar seperti dalam gambar.


Langkah 7 :
buat langkah 6 sehingga garis tersebut lengkap menjadi seperti glow. lihat gambar di bawah. kalau tidak berjaya, usaha lagi. usaha tangga kejayaan.


Langkah 8 :
kemudian, pilih "Brush Tool". dan tetapkan saiz yang sesuai bagi glow anda. jangan terlalu besar dan jangan terlalu kecil. warna juga boleh ditukar kepada warna kegemaran korang untuk dijadikan warna glow tersebut.


Langkah 9 :
kemudian, klik balik ke "Pen Tool" itu tadi. kemudian right klik mouse dan klik "Stroke Path..."


Langkah 10 :
selepas itu, pilih Brush, tandakan pada "Simulate Pressure" dan klik OK.


langkah 11 :
selepas itu, gamba korang akan menjadi seperti ini.


Langkah 12 :
sekarang kita hilangkan garis yang ada di glow itu dengan cara right klik mouse dan klik "Delete Path"


Langkah 12 :
kemudian, gambar anda akan menjadi seperti ini.


Lnagkah 13 :
selepas itu, right klik pada layer glow tersebut. dan klik ""Blending Options..."


Langkah 14 :
selepas itu edit glow tersebut supaya kelihatan lebih menarik.
gambar di bawah sebagai contoh bagaimana saya edit glow itu. mudah dan ringkas.


Langkah 15 :
ok, sekarang kita akan buat glow tersebut seperti mengelilingi badan kita.
klik "Eraser Tool" dan pilih saiz pemadam yang sesuai seperti gambar di bawah.


Langkah 16 :
selepas itu, padam bahagian glow yang tidak diingini. gunakan cara selang seli.


Langkah 17 :
setelah siap dipadam, inilah hasilnya. glow yang mengelilingi daban kita. nampak macam magic kan. untuk lebih real,
kurangkan "Opasity" dan "Fill" gambar tersebut.


selesailah tutorial saya kali ini. harap2 menjadi la korang buat ye. klau tak jadi, buat lagi. usaha3! ok la, nak pergi study pulak. esok paper kimia,akaun dan bio. selamat mancuba. 
#share is care ^^

0 comment(s) & talk(s) :

Post a Comment

Followers