Pisang Goreng Panas!!

Monday, October 17, 2011

Tutorial Photoshop : Buang Background Pada Gambar

salam sejahtera semua. hari ni nak kongsi tutorial pertama dari saya. hari ni kita blaja yang paling basic, iaitu cara-cara nak buang background gambar tu. supaya lebih cantik atau nak buat ia jadi transparent. macam header saya tu. ok. mari kita start tutorial ni.
first, bukak photoshop korang tu. saya guna Ps CS3. 
#klik pada gambar tutorial utk besarkan.

Langkah 1 :
buka gambar yang korang nak buang background dia tu.



Langkah 2 :
apabila dah buka, right click pada gambar tadi dan klik pada "Duplicate Layer..."


Langkah 3 :
lepas tu, buang tanda mata pada salah satu gambar tersebut.


Langkah 4 :
pastikan korang klik pada gambar yang ada tanda mata tu. kemudian, pilih pemadam dan pilih la saiz yang sesuai untuk gambar korang tu.
tapi saya lebih gemar memilih "Magic Eraser Tool" sebab lebih cepat. pemadam yang biasa pun ok.


Langkah 5 :
sekarang, korang boleh la padam sume background dalam gambar tu. hati2 ketika padam. jangan sampai terpadam gambar tu pulak. padam background je. kalau korang tersalah padam gambar tu, korang bolah la guna "History Brush Tool" untuk kembalikan balik ape yang korang padam tu.

 

Langkah 6 :
ok. kalau dah siap padam sume background gambar tu, korang boleh la delete background yang korang buang tanda mata tu. right klik dan pilih "Delete Layer".  


Langkah 7 :
dah selesai semua. masa untuk save gamber tersebut pulak. klik "File" dan pilih "Save For Web & Devices".


Langkah 8 :
apabila dia kua macam ni, pilih "PNG-24" dan save la di mana2 yang korang suka. siap.


ok. itu sahaja langkah2 untuk buangkan background gambar. harap2 korang faham la semua langkah yang saya bagitau tu ye. 
nantikan lebih banyak tutorial dari saya seperti cara nak buat header yg cantik, nak buat banner.
#saya ni baru blaja guna photoshop, jadi saya ni bukan la pro sangat. ^^
share is care. ^^

3 comment(s) & talk(s) :

Zatie said...

Thanks a lotS !! Menjadi sangat2... Lega hati dapat siapkan assignment dgn tutorial awak ^^

Khairul Anwar said...

welcome. :)

Dian Bloggerz said...

wah terima kasih kawan . di cs5 white rabbit bisa tak??

Post a Comment

Followers